Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Begijnhof - foto NNieuws

‘En route’ op Open Monumentendag

Op 8 september zet Herentals zijn erfgoed extra in de kijker tijdens Open Monumentendag die dit jaar in het teken staat van 'en route'.

  • Expo 'Opgevist Verleden', van 10 tot 17 uur, in Kasteel Le Paige, Nederrij 135
    In 1995 redde amateurarcheoloog Wim Vervoort met hulp van familie en vrienden honderden archeologische vondsten uit de oevers van de Kleine Nete in Herentals. Samen met een enthousiaste vrijwilligersploeg zet IOED Land van Nete en Aa bijna dertig jaar later de collectie nogmaals in de kijker.
    Deze expo is ook te bezoeken op 14 en 15 september, van 14 tot 17 uur.
     
  • Expo 'Het Albertkanaal', van 10 tot 17 uur, in de watertoren, Poederleeseweg 3
    Ontdek de geschiedenis van het Albertkanaal in en rond Herentals.
     
  • Gegidste natuurwandeling ‘In het spoor van Jean Massart’
    Vertrek om 10 uur aan Kasteel Le Paige, Nederrij 135
     
  • Gegidste stadswandeling ‘En route’, langs belangrijke waterplekken in onze stad
    Vertrek om 14 uur en om 15 uur aan Kasteel Le Paige, Nederrij 135
     
  • Kinderzoektocht “Ontdek de Sint-Waldetrudiskerk’, van 12 tot 17 uur, in de Sint-Waldetrudiskerk, Kerkstraat 11
     
  • Kinderzoektocht ‘Ontdek de Sint-Catharinakerk’, van 12 tot 17 uur, in de Sint-Catharinakerk, Begijnhof

 

STIP IT: Allemaal samen tegen pesten

Mentale gezondheid van kinderen en jongeren staat de laatste jaren hoog op de maatschappelijke agenda. Maar voor veel volwassenen is pesten ook een persoonlijk probleem. 43 % van de volwassenen geeft aan op één of andere manier met pesten in aanraking te komen en 23 % verklaart dat hij of zij zelf gepest werd of wordt.

Bovendien hangt de leefbaarheid in een stad ook onrechtstreeks samen met hoe goed mensen in hun vel zitten. Zowel mensen die pesten, als mensen die gepest worden, zijn in wezen geen gelukkige mensen. En mensen die niet gelukkig zijn, zijn heel waarschijnlijk ook minder geneigd om zich in te zetten voor een positieve samenleving met wederzijds respect voor elkaar. 

Om iedereen te informeren, sensibiliseren en te mobiliseren over de problematiek die pesten veroorzaakt, organiseert de openbare omroep VRT de nationale Stip It-actie, van 9 tot 28 september. Het stadsbestuur werkt mee aan deze actie en laat met stoepkrijt stippen aanbrengen aan het administratief centrum, de bib, sportcomplex De Vossenberg, de Kunstencampus en voor de dienst Gelijke Kansen (Nederrij 115). Een bijhorende poster informeert de voorbijgangers.

Het bestuur moedigt ook de lokale scholen aan om stippen aan te brengen. Ze kunnen bij de dienst Gelijke Kansen posters krijgen om hun leerlingen te informeren over de actie.

 

Participatiemoment deelplannen mobiliteitsplan afgelast

Het participatiemoment van 10 september over de deelplannen van het mobiliteitsplan wordt afgelast. Het dossier bevat naast een aantal onduidelijkheden ook een aantal suggesties van het studiebureau, waar nog geen bestuurlijke consensus over is. 

 

Verkiezingsdebat over vrije tijd

Op vrijdag 27 september organiseert het strategisch atelier vrije tijd om 20 uur een verkiezingsdebat over vrije tijd in cc ’t Schaliken. Alle inwoners van onze stad en deeldorpen zijn van harte welkom om deze avond bij te wonen. De toegang is gratis en inschrijven is niet nodig.

Tijdens dit debat presenteren vertegenwoordigers van alle politieke partijen die deelnemen aan de lokale verkiezingen hun visie en plannen op het vlak van vrije tijd. Elke partij mag één kandidaat afvaardigen. Het debat biedt een unieke kans voor inwoners om direct kennis te maken met de standpunten van de diverse partijen en om hen er vragen over te stellen. Het debat is gebaseerd op het memorandum vrije tijd, opgesteld door het strategisch atelier vrije tijd.

 

Verkiezingsdebat over armoede, senioren en mensen met een handicap

Overleg voor Personen met een Handicap (OPH), het Seniorenoverleg en vzw De Fakkel organiseren naar aanleiding van de lokale verkiezingen op 13 oktober een debat. De verschillende politieke partijen die in Herentals meedingen naar een zitje in de gemeenteraad lichten er hun standpunten toe over armoede, mensen met een handicap en senioren en geven hun visie op het sociaal beleid in Herentals.

Het debat heeft plaats op zaterdag 14 september, van 10 tot 12 uur, in de theaterzaal van de Kunstencampus (Molenvest 21). Iedereen is welkom. De organisatoren trakteren met koffie en cake.

 

Standplaats beschikbaar op woonwagenterrein Viaduct

Momenteel is er een standplaats beschikbaar op het stedelijk woonwagenterrein Viaduct. Deze standplaats is uitsluitend bestemd voor een permanent verblijf van niet-rondtrekkende woonwagenbewoners.

De standplaats wordt ten vroegste vanaf 1 november 2024 toegewezen. Kandidaten kunnen zich tot en met 30 september 2024 aanmelden via het aanvraagformulier op herentals.be/woonwagenwerk.

Het gemeentelijk reglement woonwagenwerk is van kracht. U vindt dit reglement op dezelfde webpagina.

 

Word diefstalpreventieadviseur

Neteland zoekt enthousiaste vrijwilligers om inwoners te informeren over betere beveiligingsmaatregelen van hun woning. Als vrijwillig diefstalpreventieadviseur (DPA) volgt u eerst een interne opleiding waar u alle nodige kennis krijgt. Vervolgens kan u starten als DPA en gaat u op huisbezoek bij de inwoners om de zwakke en inbraakgevoelige punten van hun woning te bekijken. U adviseert de bewoners hoe ze de woning beter kunnen beveiligen tegen een mogelijke inbraak.

Meer inlichtingen op regioneteland.be/vacatures.

 

Eindelijk weer de bloemetjes buitenzetten

Kom op tegen Kanker viert dit jaar 30 jaar Plantjesweekend. Koop op 13, 14 en 15 september een plantje (€ 8) bij een van de honderden enthousiaste plantjesteams van vrijwilligers. U treft hen aan winkels, op markten, aan huis, … Shop een plantje voor uzelf, voor een dierbare of voor een zorgverlener. De kleurrijke azalea’s worden milieuvriendelijk geteeld en u haalt een echt Vlaams streekproduct in huis. Met uw aankoop draagt u bij aan betere zorg voor mensen met kanker en hun naasten, onderzoek naar doeltreffendere behandelingen en kankerpreventie. Bovendien bevat dit jaar elk plantje, speciaal voor de 30ste editie, een unieke wedstrijdcode waarmee u kans maakt op één van de mooie prijzen! Alle info op plantjesweekend.be

 

Doe mee met de groepsaankoop isolatie

Een goed geïsoleerd huis verbruikt minder energie. Dit draagt niet alleen bij aan een beter klimaat, maar zorgt ook voor meer comfort in huis. De isolatiemarkt is heel uitgebreid en vaak complex. Om inwoners hierbij te ondersteunen, organiseert het stadsbestuur samen met IOK dit najaar een groepsaankoop isolatie. Een groepsaankoop maakt de stap om isolatie te laten plaatsen immers kleiner en ondersteunt u bij het maken van de juiste keuze voor uw huis. De HUISdokter van Energiehuis Kempen staat u bovendien bij met deskundig advies. 

Schrijf nu al vrijblijvend in op de groepsaankoop of volg een van de gratis online infomomenten:

  • woensdag 23 oktober, 19.30 uur: dakisolatie + toelichting groepsaankoop
  • donderdag 14 november, 19.30 uur: raam- en muurisolatie + toelichting groepsaankoop

Inschrijven en meer info op www.kempen2030.be/isolatie.

De keuze van de firma’s gebeurt door een stuurgroep van mensen die deelnemen aan de groepsaankoop. Wil u deel uitmaken van deze stuurgroep? Duid dit dan aan bij uw inschrijving.

Nood aan advies over isolatie op maat van uw woning? Vraag een gratis huisbezoek door de HUISdokter aan via www.duurzaamwonen.be/huisdokter of bel 014-53 50 52.

Nog vragen? Mail klimaat@iok.be of bel 014-53 50 70

De actie kadert binnen het streekproject Kempen2030, het engagement van alle Kempense gemeenten om 40 % CO2 te besparen tegen 2030. Voor meer info hierover kan u terecht op www.kempen2030.be.

 

Steek uw kop niet in het zand: beheers uw energiefactuur

De energiecrisis van 2022 toonde ons hoe snel energieprijzen kunnen stijgen. Veel huishoudens werden verrast door torenhoge eindafrekeningen die ze niet hadden verwacht. Hoewel de energietarieven sinds het voorjaar van 2023 redelijk stabiel zijn gebleven, is het nog altijd verstandig om het energieverbruik nauwlettend in de gaten te houden.

Het energieverbruik van een gemiddeld Vlaams gezin bestaat voornamelijk uit elektriciteit en gas. Dit verbruik kan sterk variëren afhankelijk van factoren zoals het type woning, het aantal bewoners en hun levensstijl. Volgens recente gegevens ligt het gemiddelde elektriciteitsverbruik voor een huishouden met vier gezinsleden rond de 3.500 kWh per jaar. Voor gas, dat vooral wordt gebruikt voor verwarming en warm water, ligt het gemiddelde verbruik rond de 17.000 kWh per jaar.

Door regelmatig de meterstanden te controleren, kun u een beter inzicht krijgen in uw energieverbruik. Wist u dat de energieleveranciers een online klantenzone aanbieden? Hier kun u op elk moment uw meterstanden registreren. Het voordeel hiervan is dat u direct een inschatting krijgt van uw eindafrekening. Zo ziet u meteen of uw voorschotfactuur overeenkomt met uw werkelijke verbruik.

Als blijkt dat uw voorschot te hoog is in vergelijking met uw werkelijke verbruik, kan u eenvoudig een lager voorschot laten instellen (of omgekeerd). Zo voorkomt u dat u aan het einde van het jaar voor verrassingen komt te staan met een hoge eindafrekening.

Daarnaast vindt u in de online klantenzone een overzicht van uw contract en facturen. Heeft u een afbetalingsplan nodig? Dat ka u daar eenvoudig aanvragen.

Heeft u vragen of hulp nodig bij het inloggen op de online klantenzone? Maak dan een afspraak met het woon- en energieloket in het administratief centrum: tel. 014-28 50 50.

Merkt u dat uw energieverbruik veel hoger is dan het gemiddelde of wil u graag tips om energie te besparen? Maak dan een afspraak met de HUISdokter. Een energiedeskundige komt bij u thuis om gratis en onafhankelijk advies te geven over uw energieverbruik. Meer informatie over de HUISdokter vindt u op www.duurzaamwonen.be/huisdokter.

 

VITOpolis brengt duurzame initiatieven naar Kamp C

Met VITOpolis toont de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) op een interactieve manier de weg naar duurzaamheid. Deze pop-up expo reist Vlaanderen rond en wil iedereen laagdrempelig meenemen naar wat ‘duurzaamheid’ in ons dagelijks leven betekent. Met de waterbelevingscontainer van VITO, die tegelijkertijd met VITOpolis op Kamp C neerstrijkt, wil VITO vooral bedrijventerreinen tonen hoe ze samen winst kunnen halen uit water.

De tentoonstelling is gratis en interessant voor jong en oud. Volwassenen krijgen inzichten in een duurzaam leven, scholen en jongerenverenigingen kunnen de expo zo bezoeken of er verder op school over borduren via beschikbare lespakketten die in de lijn liggen van het leerplan.

Maar ook voor bedrijven is een bezoek, al dan niet gekoppeld aan een vergadering op Kamp C of een netwerkmoment, een unieke opportuniteit. Zeker als er van de gelegenheid gebruik wordt gemaakt om ook de waterwinstcontainer te bezoeken. Deze unieke, reizende waterbelevingscontainer van VITO richt zich immers specifiek op bedrijven. Droogte en wateroverlast voorkomen én beheersen zijn twee van de belangrijkste uitdagingen voor de volgende decennia. Bedrijven spelen hierin een cruciale rol. Op een interactieve en praktijkgebaseerde manier maakt de doorloop doorheen de container duidelijk hoe bedrijventerreinen samen winst kunnen halen uit water.

VITOpolis bevindt zich van 5 september tot 26 oktober op Kamp C, Britselaan 20 in Westerlo.

Wie het hele traject van VITOpolis wil doorlopen, heeft ongeveer anderhalf uur nodig. VITOpolis richt zich vooral op 12+-ers. Kijk op vitopolis.be voor meer inlichtingen.

 

Vorming: Eenzaamheid (op den) buiten

Iedereen krijgt tijdens het leven wel eens te maken met eenzaamheid. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat bijna de helft van alle Belgen zich soms tot altijd eenzaam voelt. De coronacrisis veroorzaakte bovendien een golf van eenzaamheid. De lokale dienstencentra van Herentals organiseren daarom samen met Thomas More een vormingsavond rond eenzaamheid.

Lise Switsers werkt binnen Thomas More bij het expertisecentrum Zorg en Welzijn. Het team strijdt al jaren met hun onderzoek mee tegen eenzaamheid. Zij verkent tijdens deze interactieve vorming de oorzaken en gevolgen van eenzaamheid. Waarom kampen zoveel mensen meteenzaamheid? Hoe kunnen we eenzaamheid (h)erkennen? Hoe kunnen we het gesprek aangaan en wat doen we best niet?

Deze vorming staat open voor iedereen die meer wil weten over ‘eenzaamheid’. We kunnen allemaal een verschil maken en vaak zit het in de kleine dingen: een luisterend oor, een babbel, simpelweg aanwezig zijn ... Deze workshop biedt inspiratie om in ons dagelijks werk en leven meer oog te hebben voor eenzaamheid. Elke vrijwilliger, buurtwerker, sociale of zorgprofessional, cafébaas, buur, lokale handelaar, kortom iedereen kan zijn steentje bijdragen.

Met het materiaal dat u aangereikt krijgt tijdens deze vorming, kan u zelf een workshop geven binnen uw organisatie, buurtwerking, vereniging, … om het thema bespreekbaar te maken.

De vormingsavond heeft plaats op dinsdag 17 september, om 19 uur, in de parochiezaal van Morkhoven, Goorstraat 1. Inschrijven kan via tel. 014-28 20 00 of dienstencentrum@herentals.be.

 

Gewijzigde verkeerssituaties door GP Rik Van Looy

Op zaterdag 7 september rijdt de wielerwedstrijd GP Rik Van Looy door onze stad. Hierdoor is er tussen 8 en 24 uur geen verkeer mogelijk op de Grote Markt, in de Bovenrij en in de Zandstraat (tussen Grote Markt en Collegestraat). In de Kerkstraat en het Hofkwartier is dan al het verkeer verboden, behalve het plaatselijk verkeer.

Tussen 12 en 18 uur is al het verkeer verboden in de Stadspoortstraat (tussen Kleerroos en Sint-Waldetrudisstraat), in de Boerenkrijglaan en op Kleerroos. In de Boerenkrijglaan en op Kleerroos is dan wel plaatselijk verkeer toegelaten.

De enkelrichting wordt van 8 tot 24 uur opgeheven in Koppelandstraat, Kloosterstraat, Lantaarnpad, Nonnenstraat en de Paepestraat.

Op  het parcours is van 12 tot 18 uur een enkelrichting ingesteld:

  • Lankem, verplicht te rijden in de richting van Schravenhage
  • Schravenhage, verplicht te rijden in de richting van Hoge Weg
  • Hoge Weg, verplicht te rijden in de richting van de Servaas Daemsstraat
  • Plassendonk, verplicht te rijden in de richting van Klein Plassendonk
  • Klein Plassendonk, verplicht te rijden in de richting van de Acacialaan
  • Acacialaan, verplicht te rijden in de richting van Lenskensdijk
  • Lenskensdijk, verplicht te rijden in de richting van Hezewijk
  • Greesstraat, verplicht te rijden in de richting van Kempenland
  • Kempenland, verplicht te rijden in de richting van de Geelseweg
  • Geelseweg, verplicht te rijden richting Herentals
  • Stadspoortstraat, verplicht te rijden in de richting van Bovenrij
  • Zandstraat, verplicht te rijden in de richting van Molenvest
  • Lierseweg (vanaf Molenvest), verplicht te rijden in de richting van ringlaan
  • Rietbroek, verplicht te rijden in de richting van de Lange Eerselsstraat
  • Lange Eerselsstraat, verplicht te rijden in de richting van Dompel
  • Dompel, verplicht te rijden in de richting van Veldhoven
  • Veldhoven, verplicht te rijden in de richting van de Toekomstlaan
  • Toekomstlaan, verplicht te rijden in de richting van Herenthoutseweg
  • Galgeveld, verplicht te rijden in de richting van de Heuvelstraat
  • Heuvelstraat, verplicht te rijden in de richting van Rossem
  • Rossem, verplicht te rijden in de richting van Pluiskensvest
  • Pluiskensvest, verplicht te rijden in de richting van de Hoge Weg
  • Hoge Weg, verplicht te rijden in de richting van de Servaas Daemsstraat

Deze verkeersaanpassingen hebben ook gevolgen voor enkele bus verbindingen.

Lijn 32b Herentals – Aarschot – Leuven zal niet rijden op 7 september.
Lijn 510 Mechelen – Heist-o/d-Berg – Westerlo – Geel en lijn 511 Herentals – Heist-o/d-Berg – Mechelen zullen ingekort worden tot het traject Mechelen - Heist-o/d-Berg en dus niet verder doorrijden naar Herentals en Geel.
En Lijn 85 zal niet via de Grote Markt in Herentals rijden.

 

Aangepaste verkeerssituaties door Montmartre op het Begijnhof

Voor Montmartre op het Begijnhof, op zondag 8 september, zijn de Burchtstraat en de Begijnenstraat van 8 tot 20 uur alleen toegankelijk voor bewoners en standhouders van Montmartre. Op verschillende plaatsen in naburige straten geldt een stilstaan- en parkeerverbod:

  • in de Burchtstraat (kant huisnummers 3 tot en met 11) op zondag 8 september van 8 tot 21 uur;
  • in de Burchtstraat (kant huisnummers 24 tot en met 28) van vrijdag 6 september om 8 uur tot dinsdag 10 september om 12 uur;
  • op een deel van de achteraan gelegen parking in de Burchtstraat van vrijdag 6 september om 8 uur tot dinsdag 10 september om 12 uur;
  • in de Begijnenstraat van vrijdag 6 september om 8 uur tot dinsdag 10 september om 12 uur;
  • ter hoogte van Begijnenstraat 23 van woensdag 4 september om 8 uur tot maandag 9 september om 18 uur;
  • in een deel van de Augustijnenlaan van vrijdag 6 september om 8 uur tot dinsdag 10 september om 12 uur;
  • in een deel van de Fraikinstraat (tussen Belgiëlaan en Begijnenstraat) van vrijdag 6 september om 8 uur tot dinsdag 10 september om 12 uur.

 

Aangepaste verkeerssituaties

Op vrijdag 6 september organiseren de bewoners van Ter Bueken een straatfeest. Hierdoor wordt een deel van de Kennedylaan en de Spechtdreef afgesloten voor het doorgaande verkeer van vrijdag 6 september om 12 uur tot en met zaterdag 7 september om 12 uur.

Voor het Feestweekend van Chiro Morkhoven is er van vrijdag 6 september om 18 uur tot en met zondag 8 september om 18 uur geen verkeer mogelijk in Dorp.

Door een straatfeest is er geen autoverkeer mogelijk in de Paepestraat op zaterdag 7 september tussen 14 en 24 uur.

Op zondag 8 september wordt er een trottoirverkoop georganiseerd op de Molenvest. Hierdoor is er tussen 9.30 uur en 17 uur geen verkeer mogelijk op de volledige Molenvest. Alleen de politiediensten mogen door. 

Voor de Scoutsfeesten wordt er van zaterdag 14 september om 10 uur tot en met zondag 15 september om 2 uur enkelrichting ingevoerd in Langepad en Alenblok.

Op zaterdag 14 september vindt in de Sint-Waldetrudisstraat een rommelmarkt plaats. Er is daardoor tussen 8 en 18 uur geen verkeer mogelijk.

Begijnhof - foto NNieuws

Deel dit artikel